Om praktikplatsen
Genom att göra praktik på Asylbyrån får du inblick i hur det är att jobba på en advokatbyrå vid Hötorget i centrala Stockholm. Du får följa juristernas arbete genom att närvara vid möten på kontoret, rättegångar och asylutredningar, du får bistå juristerna med lättare rättsutredningar, kontakter med myndigheter, organisationer och tolkförmedlingar.

Tidigare praktikanter har berättat att de upplever Asylbyrån som en välkomnande och öppen arbetsplats med högt i tak och att du snabbt blir en del i gänget på byrån. Alla medarbetare brinner för att hjälpa den utsatta människan, för mänskliga rättigheter och för allas rätt till en rättssäker process.

Det kan också vara intressant att veta att du efter avslutad praktik kan ha en möjlighet till att söka och bli uttagen till en traineeplats inom byråns studentpool, vilket innebär att du anställs på timbasis där du understödjer juristerna på byrån med rättsutredningar och diverse skrivande arbete.

Om Asylbyrån
Asylbyrån har sedan 2006 hjälpt människor från hela världen som söker juridisk hjälp till trygghet och frihet att älska, jobba och att få skydd undan förföljelse, trafficking, tortyr och krig. De hjälper människor som har hittat ett arbete och vill ansöka om arbetstillstånd eller som vill leva med sina barn eller sin familj här i Sverige. Oavsett anledning till varför en människa inte har möjlighet att återvända till sitt hemland så kan de genom sin specialistkompetens inom asyl- och migrationsrätt hjälpa till vid den juridiska ansökan om att få stanna i Sverige.

De är även flitigt anlitade föreläsare och deltar i paneldebatter samt mediala rapporteringar och brinner för mänskliga rättigheter och en rättssäker process inom deras juridiska kompetensområde.

2020/2021 Uppsatstävling

Vinnare av uppsatstävlingen 20/21:

Aws Al-Kohaili

“ATT KASTA ETT VIDARE DRAGNÄT
Syriska kvinnors (förnyade) skyddsbehov”

Med en övertygande argumentation och väl underbyggda argument tar Aws Al-Kohaili sig an en högst aktuell frågeställning rörande utvisning av skyddssökande kvinnor med hänvisning till ett manligt nätverk. Aws sätter elegant fingret på problemet och skriver avslutningsvis:

”Migrationsverkets och Migrationsöverdomstolen slår fast, med all önskvärd tydlighet, att prövningen av ett manligt nätverk som avgörande för den asylsökande kvinnans skyddsbehov, är ett sätt att i praktiken omyndigförklara henne samt förminska hennes ställning som ett självständigt rättssubjekt.”

Du hittar länk till uppsatsen nedan.

Tidigare vinnare