Student Trainee Exchange Programme (STEP) är ett internationellt praktikprogram organiserat av ELSA. STEP erbjuder juriststudenter och unga jurister en värdefull chans att arbeta utomlands. Syftet med praktiken är att bygga på den juridiska kompetensen och förståelsen genom internationell praktik.

Under din praktik kommer den lokala ELSA gruppen som ordnat med praktikplatsen hjälpa dig med dina praktiska behov och introducera dig till den lokala kulturen. Så oroa dig inte för att hitta en lägenhet, ordna med visum eller något annat praktiskt!

Anledningar till att ansöka om STEP-praktik

  • Gratis: endast ett medlemskap i ELSA krävs!

  • Enkelt: bara skicka in din ansökan online, givetvis med hjälp av ELSA Swedens STEP team.

  • Hjälp nära dig: det svenska STEP teamet kommer hjälpa dig med din ansökan, och STEP teamet i ditt målland kommer hjälpa dig med alla praktiska frågor kring programmet.

  • Möjligheter i mångfald: det finns dussintals av länder och juridiska arbetsområden tillgängliga att söka via STEP.

  • Allt i ett: få relevant arbetslivserfarenhet, lär känna en ny kultur, ett nytt språkget och res runt jorden.

Om STEP praktiken

STEP traineeships kan pågå i allt från två veckor till två år, men pågår oftast i ett par månader. Det finns praktikplatser tillgängliga för alla studenter i alla faser av utbildningen. De flesta praktikplatserna är betalda, och är oftast knutna till vad som anses vara skäliga levnadskostnader. Det finns en mängd olika praktikplatser i Europa och, till exempel, Sydamerika. Det finns en mängd olika placeringar i olika sektorer bland annat i domstol, internationella institutioner, universitet och byråer. Det finns 200-300 praktikplatser tillgängliga per ansökningsperiod, så du har möjligheten att hitta en arbetsplats som passar just dig.

Upptäck STEP

Ansökningsperioden för praktikplatserna via STEP sker två gånger om året under en månad per gång. Praktiken kan starta närsomhelst på året, och många juriststudenter har fått sin första praktiska erfarenhet genom att jobba som en sommartrainee via STEP. Praktikplatserna publiceras i mars-april och i oktober-november på ansökningssidan.

Kolla in praktikplatserna när dom publicerats på STEPs hemsida. Där kan du anpassa sökfunktionen för att hitta den praktikplats som passar just dig. Du kan ansöka om upp till tre olika praktikplatser per ansökningsperiod.

Ansökningsprocessen

Att ansöka till en STEP-praktikplats är enkelt! Du kan ansöka till STEP om du är medlem i ELSA, oavsett om du är juriststudent eller nyexaminerad. Om du ännu inte hunnit bli medlem kan du gå med här!

Praktikplatser publiceras i god tid på step.elsa.org

  • Använd sökfunktionen för att hitta praktikplatsen som är bäst för dig

  • Välj en till tre praktikplatser att ansöka