Delegations rapporter

De här personerna har varit på ELSA delegations. Vill du åka själv? Läs mer här.

sofia delegation

Sofia Johansson – delegat vid World Forum for Democracy

 1. Var var du som delegat?

Council of Europe, World Forum for Democracy, 3-5 november 2014, Strasbourg.

 1. Varför valde just du att åka som ELSA delegat?

Eftersom min ambition är att arbeta internationellt i framtiden finns det ett naturligt intresse hos mig att få uppleva hur beslutsfattande och diskussioner sker på ett internationellt plan. Jag har alltid varit intresserad av demokratifrågor och mänskliga rättigheter så när jag såg att det fanns en möjlighet att åka till Council of Europe och World Forum for Democracy tog jag möjligheten att söka. Lyckligtvis hade jag också turen nog att bli utsedd som en utav 15 delegater.

 1. Vad har du för erfarenheter av att åka som ELSA delegat?

Det var tre väldigt lärofyllda och inspirerande dagar som spenderades vid Council of Europe i Strasbourg. Vi som delegater hade inte bara möjligheten att få lyssna på intressanta föredrag och debatter utan vi fick också tillfälle att vara med och diskutera frågor om demokrati med experter och övriga deltagare. Utöver detta fick vi också mingla och nätverka med deltagarna på Forumet, något som resulterade i flera nya kontakter för många av delegaterna.

 1. Skulle du rekommendera andra att åka som ELSA delegater?

Absolut! Att åka som ELSA delegat är en unik möjlighet som du som juriststudent inte kan få på annat vis. Som delegat får du vistas i internationella miljöer, träffa representanter från hela världen och uppleva hur det faktiskt fungerar i de allra viktigaste internationella organisationerna. Sist men inte minst får du göra allt detta tillsammans med juriststudenter från hela Europa och du kommer att åka därifrån med flera nya vänner och minnen för livet!

haris delegations

Haris Catovic – delegat vid UNHRC

 1. Var var du som delegat?

I juni 2014 representerade jag ELSA som Delegate vid FN:s Human Rights Council (UNHRC) i Genève.

 1. Varför valde just du att åka som ELSA-delegat?

Jag har länge varit intresserad av mänskliga rättigheter och diplomati och såg ELSA:s Delegations-projekt som en möjlighet att få större insikt om hur arbetet vid ett FN-organ ser ut i praktiken.

 1. Vad har du för erfarenheter att åka som ELSA-delegat?

Innan jag erbjöds möjligheten att åka som Delegate hade jag ingen tidigare erfarenhet av att arbeta vid något av FN:s organ.

 1. Skulle rekommendera andra att åka som ELSA-delegater?

Utan tvekan! Under min vecka i Genève fick jag uppleva hur internationellt beslutsfattande fungerar i verkligheten och fick lära mig om flera aktuella frågor som diskuteras internationellt. Jag rekommenderar verkligen alla att söka – ni har en oförglömlig upplevelse framför er!

tahmina deleg

Tahmina Sahibli – delegat vid UNCITRAL samt Barnrättskommittén

 1. Var var du som delegat?

Jag var i New York i april 2014 och var delegat på UNCITRAL Working Group V on Insolvency Law. Innan dess var jag i Geneve september 2012 som delegat på Barnrättskommittén. Jag gick i termin 2 när jag sökte denna plats och det innebär att alla medlemmar, oavsett hur aktiv man är i nätverket eller hur långt man är i utbildningen ska få chansen att åka tillsammans med andra medlemmar.

 1. Varför valde just du att åka som ELSA delegat?

– Detta är ett unikt tillfälle att representera ELSA, uppleva internationellt beslutsfattande och lära sig diplomati, statsmannaskap och självklart internationell juridik. Juristutbildningen erbjuder inte något som går att jämföra med en erfarenhet som att vara ELSA-delegat ger. De kunskaper och erfarenheter man får under den korta tiden är något som man kommer att bära med sig länge och få nytta av i framtiden. Det har även alltid varit viktigt för mig att prova på så mycket det går innan examen för att få en uppfattning om vad jag skulle vilja arbeta med i framtiden. Det var därför ett självklart val för mig att prova att vara ELSA-delegat.

 1. Vad har du för erfarenheter av att åka som ELSA delegat?

Detta är något av det roligaste och mest givande som jag gjort inom ELSA och de minnen och människorna jag träffade kommer jag för alltid att bära med mig. Det är både akademiskt meriterade och riktigt roligt att vara en del av något så stort, få så många nya intryck och självklart upptäcka nya städer.

 1. Skulle du rekommendera andra att åka som ELSA delegater?

Jag skulle varmt rekommendera andra att åka som ELSA-delegater för att man väldigt sällan får uppleva något liknande som student för att inte tala om i arbetslivet. Det är något som är kul att göra under studierna som också gynnar ens CV, vilket alltid är ett plus. Som juriststudent behöver man ibland fly universitetsbiblioteket, uppleva något annat än att gräva ner sig i böckerna och få motivation till studierna. Vad finns det för bättre sätt än att uppleva hur stor juristvärlden är och hur många möjligheter det finns där ute för den som vill än att åka på delegation? Så, du som läser detta, lägg nu ifrån dig böckerna, ta några minuter från studierna och sök. Du kommer att tacka mig senare!